Author Topic: Wheels go in opposite directions at full speed  (Read 1338 times)

stevep

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Wheels go in opposite directions at full speed
« on: March 27, 2016, 06:58:15 PM »
Lauszus , I posted a while ago, having purchased a board on ebay, turns out it was not a clone, as you suggested, just a guy selling it who had purchased it from  you a while ago,....it has the exact same problem. Go figure. Anyway, here goes...

I just ordered a board from you guys. Got it yesterday. Had everything on my computer ready, ul'ed the latest firmware, and the wheels are going full speed, in opposite directions. I have played around with PID settings and no luck. With it paired to my phone, once it goes upright, it loses the pair(with my phone), and I have to reset it. In the past, you had me tweak some motor code:
moveMotor(left, forward, 50);
moveMotor(right, forward, 50);
while (1);
But I cant seem to find it in the latest firmware....Any thoughts?

Lauszus

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 131
    • View Profile
Re: Wheels go in opposite directions at full speed
« Reply #1 on: March 28, 2016, 02:03:28 PM »
Sorry to hear that you got problems with the kit. You should not have to modify anything in the stock firmware, as it should work out of the box. Please follow these instructions: http://balanduino.com/get-started. In order to upload the firmware.

Regards
Kristian Sloth Lauszus

stevep

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Re: Wheels go in opposite directions at full speed
« Reply #2 on: March 28, 2016, 02:56:32 PM »
I did that (again) and they are doing the same thing. Could it be the motor encoders that I have?

stevep

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Re: Wheels go in opposite directions at full speed
« Reply #3 on: March 28, 2016, 03:38:41 PM »
Also, I have been getting this error in the arduino ide (its the latest):

WARNING: Category '' in library Servo is not valid. Setting to 'Uncategorized'
Multiple libraries were found for "adk.h"
 Used: C:\Users\stevep\Documents\Arduino\libraries\USB_Host_Shield_Library_2.0
 Not used: C:\Users\stevep\AppData\Local\Arduino15\packages\Balanduino\hardware\avr\1.1.0\libraries\USB_Host_Shield_20

But uploads just fine, seemingly...

By the way, would you like me to send you the older board that I spoke of? My friend seems to have lost his memory on where and when he actually got it. He does swear that he got it on eBay though. But after much research, I kind of think it might be as you said. A cheap Chinese clone. I would be happy to send it to you at my expenses if you would like to have it just because....

Just FYI...

Lauszus

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 131
    • View Profile
Re: Wheels go in opposite directions at full speed
« Reply #4 on: March 28, 2016, 10:46:51 PM »
What hardware exactly are you using? Are you using our main board and then using your own motors, batteries etc?

You can just ignore the warning. It just because you have included the USB Host library yourself as well and it comes bundles in the hardware plugin.

You don't have to send me the board, don't worry ;)

Regards
Kristian Sloth Lauszus

stevep

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Re: Wheels go in opposite directions at full speed
« Reply #5 on: March 29, 2016, 02:03:13 PM »
Yes, I just purchased your board. I have everything else. The motors are 12v 366rpm and the number on them is: GB37Y3530-30. The encoders came with the motors and are soldered on.


Lauszus

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 131
    • View Profile
Re: Wheels go in opposite directions at full speed
« Reply #6 on: March 29, 2016, 06:16:39 PM »
Please add this somewhere in your loop:
Code: [Select]
moveMotor(left, forward, 50);
moveMotor(right, forward, 50);

while (1) {
Serial.print(readLeftEncoder());
Serial.write('\t');
Serial.print(readRightEncoder());
delay(100);
}
And confirm is the values are decreasing or not?

Regards
Kristian Sloth Lauszus

stevep

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Re: Wheels go in opposite directions at full speed
« Reply #7 on: May 19, 2016, 07:44:58 PM »
Stuff hit the fan at work, finally back to normal:
Values started at 0, in a few seconds climbed to 1900 and stayed there. Wheels still spinning opposite.

stevep

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Re: Wheels go in opposite directions at full speed
« Reply #8 on: May 19, 2016, 08:38:51 PM »
OK. Scratch that, the above happened once. Now, every time they go in the negative and seemingly do not stop getting smaller.

Lauszus

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 131
    • View Profile
Re: Wheels go in opposite directions at full speed
« Reply #9 on: May 28, 2016, 12:25:54 AM »
Please make sure that you have selected the right revision in the "Tools>Revision" menu. You can see the revision on your main board.

Regards
Kristian Sloth Lauszus

stevep

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Re: Wheels go in opposite directions at full speed
« Reply #10 on: June 01, 2016, 03:05:44 PM »
Revision is correct. can you point me to a good source for motors and encoders?...I suspect the ones that I have (Chinese) might be the issue? What do you think?

Lauszus

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 131
    • View Profile
Re: Wheels go in opposite directions at full speed
« Reply #11 on: June 02, 2016, 11:59:31 AM »
I would recommend the following motors: https://www.pololu.com/product/2823.

Regards
Kristian Sloth Lauszus